Filtreeri postitusi

Amarone, mu amore! - Zenato veinimaja


On täiesti hämmastav, kui kiiresti võib muidu sajandite kaupa aega arvutavas veiniilmas maailmakuulsaks saada. Viimasel kümnendil kõikjal inimesi hullutanud, kuivatatud viinamarjadest kääritatud Amaronet tehakse küll meetodil, mis on itaallastele tuttav vähemalt kaks tuhat aastat, kuid veel pool sajandit tagasi ei peetud Amaronet eriti tõsiselt võetavaks veiniks. Esimene pudel kuivaks kääritatud rosinaveini tehti Venetos 1938. aastal, kuid tegelik, ehkki vaevaline levik algas alles 1958. Muide, tolle esimese pudeli kohta keerleb isegi legend: keegi udupea unustanud magusa klassikalise Recioto käärima, pärm muutnud kogu suhkru alkoholiks ja vein saanud kuiv ja mõrkjas, kuid täiesti joodav! Vein jäi käibesse ja edasised aastad jõid itaallased äärmiselt kõikuva kvaliteediga ja seitsmekümendate lõpuni ka äärmiselt odavat apassimentoveini Amaronet.
Loe lisaks