Filtreeri postitusi

Mis on valpolicella, ripasso ja amarone?


Valpolicella on kuulus oma kolme põhilise viinamarjasordi – “Corvina”, “Rondinella” ja “Molinara” – poolest. Suuruselt Itaalia teine Denominazione di Origine Controllata (DOC) veinipiirkond toodab neist veine aga üsna teistmoodi, kui seda tehakse mujal Itaalias. Algab kõik ikka klassikalisest kergest puuviljasest punasest veinist, nagu Valpolicella Classico, mis on toodetud vino novello stiilis, ning jätkub aasta vaadis hoitava paksema ja tugevama Valpolicella Superiorega. Siit edasi aga hakkab Valpolicella vein minema keerulisemaks...


Loe lisaks

Amarone, mu amore! - Zenato veinimaja


On täiesti hämmastav, kui kiiresti võib muidu sajandite kaupa aega arvutavas veiniilmas maailmakuulsaks saada. Viimasel kümnendil kõikjal inimesi hullutanud, kuivatatud viinamarjadest kääritatud Amaronet tehakse küll meetodil, mis on itaallastele tuttav vähemalt kaks tuhat aastat, kuid veel pool sajandit tagasi ei peetud Amaronet eriti tõsiselt võetavaks veiniks. Esimene pudel kuivaks kääritatud rosinaveini tehti Venetos 1938. aastal, kuid tegelik, ehkki vaevaline levik algas alles 1958. Muide, tolle esimese pudeli kohta keerleb isegi legend: keegi udupea unustanud magusa klassikalise Recioto käärima, pärm muutnud kogu suhkru alkoholiks ja vein saanud kuiv ja mõrkjas, kuid täiesti joodav! Vein jäi käibesse ja edasised aastad jõid itaallased äärmiselt kõikuva kvaliteediga ja seitsmekümendate lõpuni ka äärmiselt odavat apassimentoveini Amaronet.
Loe lisaks